2023. október 1.
Cloud

Újdonságok az AWS világából

Author photo
Tassy János
Cloud Engineer

Ez a cikk eredetiben a Cheppers honlapján jelent meg.

A piacvezető Amazon Web Services (AWS) sikerét elsősorban a folyamatos innovációnak köszönheti. Egyrészt folyamatosan új termékeket fejlesztenek, másrészt reagálva a felhasználói igényekre bővítik az elérhető szolgáltatások képességeit. Ezt a tempót néha még úgy is nehéz követni, hogy az AWS kiemelt partnereként minden nap velük dolgozunk, ezért mi folyamatosan figyeljük a legújabb bejelentéseket. Frissen induló cikksorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy magyar nyelvű olvasóink számára készítünk összefoglalót az elmúlt időszak legfontosabb híreiről a AWS világából.

A negyedik negyedév az AWS éves konferenciája, a re:Invent miatt is elég sűrű volt. A legnagyobb és legfontosabb bejelentésekre minden évben ekkor kerül sor. Az alábbi gyűjtés természetesen nem tartalmaz minden apróbb változtatást, csak a legfontosabb és leghasznosabb információkat emeltük ki az elmúlt hónapokból.

S3 Event Notifications integráció az EventBridge-dzsel. Az S3 objektumtároló eseményei már EventBridge-ben is elérhetőek és feldolgozhatóak. Az EventBridge segítségével ezekre az eseményekre az AWS különböző szolgáltatásaival feliratkozhatunk és reagálhatunk rájuk.

Fenntarthatósági pillér a Well-Architected Framework-höz. A Well-Architected Framework a felhőszolgáltatások bevezetését és a migrációt támogató AWS által kidolgozott keretrendszer. Ez most bővül egy olyan komponenssel, amely segít az ügyfeleknek értékelni és optimalizálni a felhős munkafolyamataikat energiafogyasztás és hatékonyság szempontjából.

Elindult az Amazon SageMaker Studio Lab előzetese, mely bárki számára ingyenes tanulási és gyakorlási lehetőséget biztosít a gépi tanuláshoz (machine learning) és nem szükséges hozzá még AWS account sem. A szolgáltatás itt elérhető.

Elindult az Amazon Redshift Serverless publikus előzetese. Segítségével egyszerűen futtathatunk analitikai munkafolyamatokat az azt kiszolgáló infrastruktúra menedzselése nélkül.

Amazon Aurora felhasználók könnyebben felismerhetik és elháríthatják a problémákat az új Amazon DevOps Guru for RDS használatával.

Több új AWS Local Zone-t bejelentettek, melyekkel a késleltetés-érzékeny szolgáltatások a végfelhasználókhoz még közelebb futtathatóak. Sajnos hazánkban egyelőre nem elérhető, de remélhetőleg a következő időszakban Magyarország is sorra kerül. 

A tavaly piacra dobott M1-es processzorral felszerelt Mac-ek is elérhetőek már EC2-n.

Számítási kapacitás az Amazon EC2 szolgáltatásain keresztül elérhető a felhőben. Újítások:

Az AWS Outpost segítségével lokálisan alakíthatunk ki felhőkörnyezetet úgy, hogy az adatok nem hagyják el az Amazon által kitelepített rack szekrényt, ugyanakkor élvezhetjük a felhőszolgatások összes előnyét. Most új AWS Outpost szervereket jelentettek be.

A Karpenter egy nyílt forráskódú Kubernetes cluster autoscaler, amely célja a cluster-ek minél hatékonyabb és olcsóbb üzemeltetése. A Karpenter készen áll a az éles bevetésre.

Az AWS arm64 architektúrájú Graviton2 processzorain már ECS Fargate-ben is futtathatunk munkafolyamatokat. 

A DynamoDB Standard-IA tábla osztálya segítségével olcsóbban tárolhatunk ritkább hozzáférést igénylő adatokat az AWS menedzselt NoSQL szolgáltatásában.

Elérhető az AWS re:Post, amely az AWS saját ingyenes kérdés-válasz fóruma. Itt megtekinthető.

A Cloud Development Kit Version 2 és Construct Hub használatával egyszerűbb átlátható és újrahasználható Infrastructure as Code megoldásokat szállítani, melyek akár modulonként meg is oszthatóak a Construct Hub-on.

Az AWS Compute Optimizer újdonságai segítségével jobb és hosszabb idejű betekintést nyerhetünk felhős munkafolyamataink teljesítményébe és hatékonyságába.

Real-User Monitoring (RUM) az Amazon CloudWatch-ban.

Az új Amazon VPC Network Access Analyzer képes elemezni a hálózati konfigurációkat és biztonsági javaslatokat tenni.

Az AWS Shield Advanced képes Layer 7 DDoS támadásokat automatikusan felismerni és mitigálni.

Az AWS Backup szolgáltatás már képes S3 bucketekről is menedzselt, verziózott biztonsági másolatokat készíteni, egyelőre még csak előzetes teszt formájában.

Új tárolási osztály az Amazon S3 Glacier-ben: Instant Retrieval. Használatával nagyon költséghatékonyan tárolt archivált adatainkhoz azonnal is hozzáférhetünk, ha szükség van rá.

AWS Nitro SSD - jobb és kiszámíthatóbb teljesítményű tárolórendszer az új AWS EC2 instance-ek számára.

Az Amazon EBS tárolókötetek snapshot-jai törlés után már visszaállíthatóak (beállítást követően), illetve archiválhatóak, így a snapshotok tárolási költsége jelentősen csökkenthető.


Ezek voltak az elmúlt negyedév legfontosabb bejelentései. Időszakonként jelentkezünk a legújabb hírekkel és információkkal az AWS tájáról. Ha érdekelnek a felhőszolgátatások előnyei és az AWS szolgáltatásai, keress meg minket!

Bejegyzések hasonló témában

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!