2023. október 1.
Cloud

Adattárolás az AWS-en, AWS Webinárium

Author photo
Tassy János
Cloud Engineer

Ez a cikk eredetiben a Cheppers honlapján jelent meg.

A felhőszolgáltatások népszerűségének az oka az, hogy tulajdonképpen végtelen erőforrás áll bármelyik időpillanatban a rendelkezésünkre. Legyen szó több terrányi képről vagy videóról, óriási adatbázisokról vagy éppen biztonsági mentésekről, a szükséges hely mindig a rendelkezésünkre áll. De egyáltalán nem mindegy, hogy az adatokat milyen formában tároljuk a felhőben, jelentős eltérések vannak az adattárolási megoldások között. Vannak fájlok, amelyeket egy pillanat alatt kell elérnünk napjában akár több milliószor, és vannak olyanok, amelyek hetekig, hónapokig érintetlenül maradnak. A megfelelő adattárolási megoldás kiválasztása a költségekre is hatással van, így érdemes tisztában lenni a lehetőségekkel.

Mikola Péter előadásában megismerhetitek az adattárolás elméleti hátterét a felhőben. Péter röviden érinti a különböző adattárolási módszerekkel kapcsolatosan felmerülő problémákat, és hasznos tanácsokat ad a megfelelő adattárolási módszer kiválasztásában.

Az előadás során részletesen elmélyülünk az adattárolás különböző tulajdonságaiba, mint a konzisztencia, rendelkezésre állás, és partícionálástűrés. Bemutatjuk a helyi és elosztott adattárolási eljárások közötti különbségeket, az adattárolás módszereit, és a módszerek gyakorlati implementációját.

A prezentáció végén Péter bemutatja az AWS leggyakrabban használt adattároló szolgáltatásait, mint az S3 objektumtároló, az EBS blokkeszközök, az RDS adatbázisok valamint az EFS hálózati fájlrendszerek.

A webinarban érintett AWS szolgáltatások:

  • Simple Storage Service (S3)
  • Elastic Block Storage (EBS)
  • Relational Database Service (RDS)
  • Elastic File System (EFS)

Szeretnél adatokat tárolni a felhőben és bizonytalan vagy a megfelelő szolgáltatások kiválasztásában? Lépj velünk kapcsolatba, segítünk az optimális megoldás kialakításában!

Bejegyzések hasonló témában

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!