2024. július 12.
Cloud

Újdonságok az AWS világából - 2024. második negyedév

Author photo
Bagi Mátyás
Cloud Engineer

Az Amazon Web Services (AWS) piacvezető pozíciója nagyrészt a folyamatos innovációra épül. A vállalat állandóan fejleszti és bővíti termékkínálatát, hogy a felhasználók mindig naprakész és hatékony megoldások közül választhassanak. Emellett az AWS szorosan figyelemmel kíséri az ügyfelek igényeit, lehetővé téve, hogy gyorsan reagáljon ezekre, és új, kibővített szolgáltatásokat és funkciókat kínáljon.

Az AWS innovációs üteme időnként még a kiemelt partnerek számára is kihívást jelenthet, így számunkra is, akik szorosan együttműködünk velük. Ezért rendkívül fontos, hogy folyamatosan kövessük az AWS legfrissebb bejelentéseit. Az újítások lehetővé teszik, hogy ügyfeleinket a legkorszerűbb és leghatékonyabb megoldásokkal lássuk el, javítva ezzel versenyképességüket és hatékonyságukat.

Cikksorozatunk legújabb részében összeszedtük, hogy a mi véleményünk szerint mik voltak a 2024-es második negyedév legfontosabb újdonságai AWS fronton.

2024 második negyedévének legkiemelkedőbb hírei

Az Amazon RDS for SQL Server mostantól támogatja az egy zónában elhelyezkedő olvasási replikákat (Single-AZ Read-Replicas) az Always On Availability Groups (AOAG) használatával Enterprise Edition esetében. Ez lehetőséget biztosít az ügyfelek számára, hogy akár 15 olvasási replikát hozzanak létre egy Single-AZ Enterprise Edition forrás példányból ugyanazon régión belül vagy különböző régiókban.

Az AWS Key Management Service (AWS KMS) rugalmasságot, láthatóságot és új árazást jelentett be az automatikus kulcsrotációhoz. Mostantól testreszabhatja a rotációs periódus gyakoriságát 90 nap és 7 év (2560 nap) között, valamint igény szerint indíthat kulcsrotációt az ügyfél által kezelt(CMK) KMS kulcsok esetében.

Az AWS Cost Anomaly Detection mostantól akár 30%-kal gyorsabban észleli a költség anomáliákat. Az ügyfelek mostantól gyorsabban azonosíthatják és reagálhatnak a kiadások változásaira. A Cost Anomaly Detection fejlett gépi tanulást használ a szokatlan költségváltozások felismerésére, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy gyors lépéseket tegyenek a váratlan költségek elkerülése érdekében.

Az AWS Budgets mostantól támogatja az erőforrás- és tagalapú access control-t.

Bejelentésre került egy nagyobb példánycsomag Amazon Lightsail-ben.

Az Amazon EventBridge mostantól támogatja az ügyfél által kezelt kulcsokat (CMK) event bus-okhoz.

Az Amazon ECR mostantól támogatja a GitLab.com számára a pull through cache funkciót.

Az Application Load Balancer (ALB) mostantól lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy olyan load balancerek hozzanak létre, amelyek nem használnak IPv4 címeket, és csak IPv6-ot használó kliensek csatlakozhatnak hozzájuk.

Az Amazon RDS (Relational Database Service) Performance Insights mostantól finomhangolt access controlt biztosít a gyűjtött teljesítményadatokhoz. Az ügyfelek új IAM policy-kat hozhatnak létre, vagy frissíthetik a meglévő IAM policy-kat, hogy érvényesítsék a finomhangolt hozzáférést a Performance Insights adatokhoz a konzolon vagy az API-kon keresztül.

Az AWS Database Migration Service (AWS DMS) mostantól támogatja az AWS S3 parquet fájlokat mint forrást. Az AWS DMS segítségével mostantól migrálhatja a parquet formátumú adatokat az S3-ról bármely támogatott AWS DMS célba, feltéve, hogy az S3 Parquet adatokat a DMS generálta.

Az AWS CloudFormation továbbfejlesztette a stack műveletek hibakeresését az új AWS CloudTrail deep-link integrációval. Ez a funkció gyorsabb megoldást biztosít a stack proviszionálási hibákra. Közvetlenül összekapcsolja a stack műveleti eseményeket a CloudFormation konzolban a releváns CloudTrail eseményekkel.

Az Amazon SES elindította a Mail Manager funkciót, amely segít a komplex bejövő és kimenő e-mail workload-ok kezelésében.

Bejelentették az Amazon OpenSearch Service és az Amazon S3 közötti zero-ETL integráció általános elérhetőségét. Ez egy új, hatékony módszer az ügyfelek számára, hogy operatív naplókat lekérdezhessenek az Amazon S3 data lake-kben, anélkül, hogy különböző eszközök között kellene váltaniuk az adatok elemzéséhez.

Az Amazon EKS és az Amazon EKS Distro mostantól támogatja a Kubernetes 1.30-as verzióját.

Az Amazon Cognito user pool-ok mostantól támogatják az access tokenek testreszabásának lehetőségét.

Az Amazon API Gateway integrációs időkorlátja mostantól meghaladhatja a 29 másodpercet.

Az Amazon Q mostantól támogatja a parancssori inline kiegészítéseket.

Az AWS CloudFormation bevezette a ServiceTimeout nevű új beállítást egyedi erőforrásokhoz. Ez az új beállítás lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy maximális időkorlátot állítsanak be az egyedi erőforrások ellátási logikájának végrehajtására, ezáltal gyorsabb visszajelzési ciklusokat biztosítva a fejlesztési és tesztelési folyamatokban.

Az Amazon CloudWatch bejelentette a generatív AI által támogatott természetes nyelvű lekérdezésgenerálás általános elérhetőségét a Logs Insights és Metrics Insights számára. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy egyszerű leírást használva gyorsan generáljon lekérdezéseket a napló- és metrikai adatok kontextusában.

Az Amazon Data Firehose (Firehose) mostantól támogatja az AWS Secrets Manager (Secrets Manager) integrációját, amely lehetővé teszi titkos adatok, például adatbázis-hitelesítő adatok vagy kulcsok konfigurálását a streaming célállomásokhoz, mint például az Amazon Redshift, Snowflake, Splunk és HTTP végpontok.

Központilag kezelheti a tagfiókok root email címeit az AWS Organization-ben.

Az Amazon Inspector konténerimagek szkennelése mostantól elérhető az Amazon CodeCatalyst-ban és GitHub Actions-ben.

Az AWS elindította az AWS Tax Settings API-t, egy új nyilvános API szolgáltatást, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy programozott módon megtekintsék, beállítsák és módosítsák az adóregisztrációs információkat, valamint a hozzájuk tartozó üzleti jogi nevet és címet. Ez a fejlesztés lehetővé teszi az adóregisztrációs frissítések automatizálását, kiegészítve az AWS Tax Settings oldal kínálatát.

Az Amazon ElastiCache Serverless mostantól támogatja a Memcached snapshot-ok készítését és visszaállítását.

Az AWS IAM Access Analyzer mostantól támogatja a nyilvános és kritikus erőforrás-hozzáférésekhez kapcsolódó policy ellenőrzést.

Az Amazon GuardDuty segítségével mostantól észlelheti a rosszindulatú szoftvereket az Amazon S3-ba feltöltött új objektumoknál.

Az Amazon SES mostantól publikálja az email küldési event-eket az EventBridge-be.

Az Amazon OpenSearch Service mostantól támogatja a JSON Web Token (JWT) alapú hitelesítést és jogosultságkezelést.

Az AWS CloudShell mostantól támogatja az Amazon Virtual Private Cloud-ot (VPC) . Ez lehetővé teszi, hogy CloudShell környezeteket hozzon létre egy VPC-ben, így biztonságosan használhatja a CloudShell-t ugyanazon alhálózaton belül, mint más erőforrások a VPC-jében, további hálózati konfigurációk nélkül.

Az Amazon DocumentDB-ben elérhető az IAM adatbázis-hitelesítést.

Számunkra ezek voltak a legfontosabb újdonságok erre a negyedévre, ha bármilyen kérdésed felmerül volna az olvasottakkal kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi szívesen megválaszoljuk azt!

Bejegyzések hasonló témában

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!