2024. április 5.
Cloud

Újdonságok az AWS világából - 2024. első negyedév

Author photo
Kovács Máté
Cloud Engineer

Az Amazon Web Services (AWS) piacvezető szerepe elsősorban a folyamatos innovációnak köszönhető. A vállalat egyrészt folyamatosan fejleszti és bővíti termékkínálatát, így a felhasználók mindig az aktuális és hatékony megoldások közül választhatnak. Másrészt az AWS figyelemmel kíséri az ügyfelek igényeit, ezáltal gyorsan reagálni is tud ezekre, hogy a felmerülő elvárások okán új és bővített szolgáltatásokat, funkciókat nyújthasson számukra.

Az AWS innovációs tempója időnként kihívást jelenthet még azoknak is, akik kiemelt partnereként szorosan együttműködnek velük, mint mi is. Ezért fontos számunkra, hogy folyamatosan naprakészen tartsuk magunkat az AWS legfrissebb bejelentéseivel kapcsolatban, mivel az újítások lehetővé teszik számunkra, hogy ügyfeleinket a legmodernebb és legjobb megoldásokkal lássuk el, melyek a versenyképességüket és hatékonyságukat is javítják.

Cikksorozatunk legújabb részében összeszedtük, hogy a mi véleményünk szerint mik voltak a 2024-es első negyedév legfontosabb újdonságai AWS fronton.

2024 első negyedévének legkiemelkedőbb hírei

Az Amazon OpenSearch Service és az Amazon OpenSearch Serverless már támogatja a TLS 1.3, valamint a Perfect Forward Secrecy titkosítást ezzel még biztonságosabbá téve a szolgáltatást.

Egyszerűbbé vált WordPress weboldalak telepítése Amazon Lightsail-en, mostantól egy egyszerű folyamatot végigkövetve hozhatunk létre biztonságos webalkalmazásokat.

Az Amazon Route 53 már elérhető a geoproximity routing - azaz földrajzi távolság szerinti útvonalválasztás - a teljes DNS szolgáltatásra nézve, opcióként más routing policy-k mellé.

Az Amazon SageMaker mostantól támogatja az M7i, C7i és R7i virtuális gép típusokat ML inferencia futtatására. Ezek a 4-ik generációs Intel Xeon Scalable processzorokkal szerelt gépek akár 15%-os ár teljesítmény arányt és 4-szer annyi EBS csatlakozási lehetőséget biztosítanak az előző generációhoz képest.

Felcsatolhatunk EBS tárhelyeket Amazon ECS alatt futó task-okhoz EC2 és Fargate erőforrások esetén is.

Az AWS Transfer Family AS2, valamint SFTP konnektorok már statikus IP címekkel is elérhetőek ezáltal lehetővé téve olyan kapcsolatokat, ahol a szerverekhez csak előre megadott IP címekről lehet csatlakozni.

Egyszerűbbé és gyorsabbá vált Amazon EMR Studio alkalmazások és munkafolyamatok létrehozása és indítása.

Az Amazon RDS for MySQL támogatja a több forrásból való replikációt, ezáltal könnyedén egy adatbázisba lehet másolni a több különböző RDS for MySQL adatbázisban található adatokat.

Elérhető vált a GLIDE (General Language Independent Driver for the Enterprise) for Redis, egy nyílt-forráskódú, AWS által szponzorált Redis kliens próba verziója.

Az Amazon ECS menedzseli a munkafolyamatok biztonságos leállítását és azok újraütemezését futó erőforrásokon, ezáltal leegyszerűsítve az infrastruktúra karbantartását.

Az Amazon RDS for Db2 már támogatja a régiókon keresztüli automatikus biztonsági mentéseket.

Az Amazon Elastic File System (EFS) 40%-al növeli az olvasási IOPS teljesítményét. A jelenlegi limitek 250,000 IOPS a sűrűn használt adatokra és metaadatokra, valamint 90,000 IOPS a többire, a korábbi 65,000 IOPS helyett.

Az Amazon RDS Custom for SQL Server már támogatja az SQL Server 2022-t.

Az Amazon ECS támogatja a hálózati forgalom automatikus titkosítását TLS tanusítványokkal. Ezzel az újítással a szolgáltatásból automatikusan lehet tanúsítványokat létrehozni és az erőforrásokhoz hozzárendelni, valamint AWS Secret Manager-en keresztül automatikus rotációt be lehet állítani.

Az Amazon EC2 spot gépek limit árát már be tudjuk állítani az on-demand ár valahány százalékára.

Elérhető az Amazon Q és az AWS Glue integrációjának próbaverziója. Ezzel az újítással lehetőség nyílik arra, hogy az AWS Glue adatfeldolgozási folyamatokat írjunk le és indítsunk el természetes nyelven leírva.

Az Amazon Aurora PostgreSQL-Compatible Edition támogatja a PostgreSQL 16-os verzióját.

Az AWS Cloudformation támogatja IaC (Infrastructure as Code) generálását olyan erőforrásokhoz, amelyeket eddig nem IaC megoldásokkal menedzseltünk.

Megjelent az Amazon SQS Extended Client Library for Python nyílt-forráskódú csomag, amivel már akár 2 GB-os üzeneteket is küldhetünk a szolgáltatás segítségével.

Az AWS DataSync már támogatja a manifest file-ok megadását. Ezzel az újítással egy listán leírva megadhatjuk, hogy pontosan mely file-okat szinkronizálja a szolgáltatás.

Az AWS Transfer Family mostantól képes az SFTP, FTPS, és FTP eseményeket közel valós időben az Amazon EventBridge-be publikálni, ezzel megkönnyítve a file mozgatási folyamatok automatizációját.

Az Amazon GuardDuty már képes menedzselt kulcsokkal titkosított EBS tárhelyek átvizsgálására.

Az Amazon DocumentDB (az Amazon MongoDB kompatibilis adatbázisa) támogatja a szöveges keresést, a vektor keresést HNSW index-el, valamint a rész indexeket (Partial Indexes).

Az Amazon OpenSearch Service-ben már szolgáltatás kiesés nélkül tudunk módosítani a tárhely méretén, típusán, IOPS és adatátviteli értékeken.

AWS Amplify Hosting alkalmazásokhoz használhatunk már saját SSL/TLS certifikátokat.

Megjelent az Amazon Neptune I/O-Optimized az Amazon gráf adatbázisának I/O-optimalizált verziója. Ezzel az újítással az I/O intenzív alkalmazásokat futtató felhasználók jobb teljesítménnyel és kiszámíthatóbb, akár 40%-al kisebb költségekkel tudják futtatni alkalmazásaikat.

Az AWS Systems Manager Parameter Store-ban már account-ok között is meg lehet osztani a tárolt adatokat.

Az AWS Elastic Beanstalk már támogatja a Windows 2022 platformot. A környezeten alapértelmezetten a .NET Framework 4.8.1 és a .NET Core 8.0 van telepítve.

Az Amazon DocumentDB (az Amazon MongoDB kompatibilis adatbázisa) Elastic Clusters támogatja olvasható másolatok létrehozását, valamint a shard-okhoz tartozó virtuális gépek száma is szabályozható már. Szintén újdonság még az automatikus biztonsági mentés és a snapshot másolásának a lehetősége is.

Az Amazon CloudFront bejelentette az úgynevezett Embedded Points of Presence elérhetőségét, ezek a kifejezetten videós tartalmakra optimalizált elemei az infrastruktúrának az internet szolgáltatóknál vannak telepítve, hogy a tartalmakat még közelebb hozzák a felhasználókhoz.

Az Amazon S3 One Zone már elérhető Amazon SageMaker mesterséges intelligencia modellek tanításának a felgyorsítására. Ez a tárhely típus kifejezetten teljesítmény-kritikus alkalmazások gyors kiszolgálására lett tervezve.

Az Amazon RDS Multi-AZ támogatja a General Purpose gp3 tárhelytípust.

Az Amazon EKS támogatja a Az Amazon Linux 2023 operációs rendszert.

Az AWS Backup-al már tesztelhetjük hogy az Amazon Aurora és az Amazon Elastic Block Storage (EBS) biztonsági mentéseket vissza tudjuk-e állítani.

Az Amazon Redshift támogatja jogosultságok beállítását hatókörökre, így nem szükséges minden objektumra egyesével megadni a jogosultságokat.

A Mistral AI alapmodelljei, a Mixtral 8x7B és a Mistral 7B, valamint az Anthropic’s Claude 3 Sonnet és Haiku modelljei már elérhetőek Amazon bedrock szolgáltatásban.

Az Amazon RDS Custom for SQL Server már támogatja a memória-optimalizált X2iedn és az EBS-optimalizált R5b virtuális gépeket.

Már elérhetőek az Amazon EC2 C7gd, M7gd és R7gd metal virtuális gépek maximum 3.8 TB lokális NVMe SSD tárhellyel és akár 45%-al jobb tárhely teljesítménnyel mint a második generációs Graviton gépek.

Az Amazon RDS már támogatja az io2 Block Express tárhelyeket milliszekundum alatti késleltetéssel és 99.999%-os elérhetőséggel.

Bejelentették az Amazon Aurora MySQL és az Amazon Bedrock integrációját, így az alap modelleket elérhetjük SQL parancsokon keresztül i a MySQL 3.06-os verziótól kezdve.

Az AWS CloudFormation stack-ek mostantól akár 40%-al gyorsabban futnak le.

Nagyobb maximum írási és olvasási sebességeket támogat az Amazon EFS. Olvasás esetén 20 GiB/s az eddigi 10GiB/s helyett, írás esetén pedig 5 GiB/s az eddigi 3 GiB6s helyett.

Application Load Balancer esetében már be tudjuk állítani a HTTP kliensek kapcsolatainak maximális időtartamát.

Mostantól a vásárlástól számított 7 napon belül vissza lehet mondani a Savings Plan-eket.

Az RDS for PostgreSQL és MySQL adatbázisokhoz elérhető a C6gd virtuális gép.

Ezek a változások és előrelépések még izgalmasabbá teszik az AWS világát, és jelentős pozitív hatást gyakorolnak az iparágra és az ügyfelekre is. A következő negyedévben ismét jelentkezünk a legújabb hírekkel és információkkal az AWS tájáról. Ha érdekelnek a felhő szolgáltatások előnyei és az AWS szolgáltatásai, keress meg minket!

Bejegyzések hasonló témában

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!