2024. január 23.
Cloud

Újdonságok az AWS világából - 2023. negyedik negyedév

Author photo
Tabajdi Péter
DevOps

Az Amazon Web Services (AWS) piacvezető szerepe elsősorban a folyamatos innovációnak köszönhető. A vállalat egyrészt folyamatosan fejleszti és bővíti termékkínálatát, így a felhasználók mindig az aktuális és hatékony megoldások közül választhatnak. Másrészt az AWS figyelemmel kíséri az ügyfelek igényeit, ezáltal gyorsan reagálni is tud ezekre, hogy a felmerülő elvárások okán új és bővített szolgáltatásokat, funkciókat nyújthasson számukra.

Az AWS innovációs tempója időnként kihívást jelenthet még azoknak is, akik kiemelt partnereként szorosan együttműködnek velük, mint mi is. Ezért fontos számunkra, hogy folyamatosan naprakészen tartsuk magunkat az AWS legfrissebb bejelentéseivel kapcsolatban, mivel az újítások lehetővé teszik számunkra, hogy ügyfeleinket a legmodernebb és legjobb megoldásokkal lássuk el, melyek a versenyképességüket és hatékonyságukat is javítják.

Cikksorozatunk legújabb részében összeszedtük, hogy a mi véleményünk szerint mik voltak a 2023-as negyedik negyedév legfontosabb újdonságai AWS fronton.

2023 negyedik negyedévének legkiemelkedőbb hírei

Az Amazon Route 53-ban elérhetővé vált a DoH (DNS over HTTPS), ezzel biztonságosabbá válhat az infrastruktúránk kiszolgálása.

Elérhetővé vált a 33. régió: az AWS Canada West (Calgary) 70 szolgáltatással immáron a második kanadai régiónak számít a választhatók között.

Az Amazon Route 53 Application Recovery Controllerbe új funkció érkezett: Zonal Autoshift. Segítségével automatikusan más AZ-ba (availability zone) terelhető a forgalmunk, amennyiben az AWS problémákat talál önellenőrzésekor az adott AZ-ban.

Az Amazon OpenSearch Service-ben immáron választhatóvá váltak az OR1-es instance típusok, amellyel S3-ban történő adattárolás és indexelés mellett 30%-os költség/teljesítmény arányjavulás érhető el.

Az Amazon SageMaker Studioba is megérkezett a webes IDE több egyéb újítás közepette! Az új funkciók segítségével könnyebbé válik a fejlesztés, és gyorsabbá egy-egy új kolléga bevonása vagy projekt egy új projekt elindítása.

Emellett az Amazon SageMaker Canvast már akár szabadszavas utasításokkal is vezérelhetjük a “Chat for data prep” funkción keresztül, vagy éppen kód írása nélkül is használhatunk ún. foundation modelleket az Amazon Bedrockból vagy az Amazon SageMaker Jumpstartból.

Mindezen felül megérkezett az Amazon SageMaker HyperPod is, amivel a foundation modellek betanítása gyorsabbá válik az előre konfigurált és a dedikáltan erre épített infrastruktúra okán.

Öt új, nagy adathalmazon tanított foundational modell érkezett az Amazon Bedrockba.

Bevezetésre került az Amazon Q, ami nagyvonalakban egy generatív AI-alapú, a saját igényeinkre szabható “csetrobot” és problémamegoldó asszisztens egyszerre. Segítségével a cégünkön belül felhalmozott információkból (kódbázisok, projektmenedzsment rendszerek, belsős dokumentumhalmazok stb.) kiindulva megkönnyíthető a döntéshozatal, a munkatársak mindennapi munkája, de akár az innovatív közös gondolkodás is.

Hogy látni lehessen mire lehet képes a saját cégünkben az Amazon Q, annak legegyszerűbb módja az AWS használata, mivel természetesen az AWS is bevezette azt a saját szolgáltatásának mindennapjaiba az AWS Console-on.

Az Amazon Redshiftbe is új, AI-támogatott funkciók érkeztek:

  • Az Amazon Redshift Serverless példának okáért immáron az AI segítségével hatékonyabban skálázódik.
  • Az Amazon Q generative SQL in Amazon Redshift Query Editor pedig ajánlásokat biztosít az SQL query-jeinkhez szabadszavas input megadásából.

Általánosan elérhetővé vált a vektoros keresés az Amazon DocumentDB-ben (az Amazon MongoDB-vel kompatibilis szolgáltatása).

Az Amazon RDS-en és Aurorán futó MySQL 5.7-es és 11-es PostgreSQL adatbázisok automatikusan az Amazon RDS kiterjesztett támogatását kapják, amivel ezen adatbázisverziók EoL (end-of-life) után is megkapják a szükséges biztonsági és egyéb frissítéseket.

Az Amazon Inspectorba három újdonság került be:

  • Immáron a CI/CD-nk build idejében tudjuk a konténerképeinket az új API funkció segítségével tesztelni sérülékenységek után kutatva.
  • Az EC2 instance-ainkat már mindenféle plugin telepítése nélkül tudjuk monitorozni.
  • Az AWS Lambda funkcióinkat érintő problémákat immáron GenAI segíti felderíteni, majd természetesen a kódunkat is javítani.

Az Amazon Console kiegészült egy új, myApplications névre keresztelt modullal, aminek segítségével gyorsabban elérhetjük a legújabban indított applikációinkat.

A harmadik negyedévben, az AWS Marketplace-en bevezetett “önkiszolgáló” megjelenési opció után újabb, az ún. SaaS Quick Launch funkció érkezett, ami által még gyorsabbá és biztonságosabbá válhat azok piacra juttatása.

Az Elastic Compute Cloud világába több új instance típus is érkezett:

  • Az R7i memória-optimalizált instance-ok általánosan elérhetővé váltak.
  • Emellett a számításra optimalizált C7a instance-ok is megjelentek.
  • Az R8g instance-ok Graviton4-alapúak és memória-optimalizáltak.
  • Az U7i gépek akár 32 TiB memóriával is rendelkezhetnek, így különösen alkalmasak ún. memóriában tárolt adatbázisok üzemeltetésére.
  • A DL2q instance-ek - rövidítésükből adódóan - mélytanulásos algoritmusok futtatására alkalmasak.

2024 közepétől az Amazon EC2 Instance Metadata Service IMDSv2 válik alapértelmezetté

Az AWS Systems Manager immáron “alapjáraton” beállíthatóvá válik egy-egy régió összes EC2 gépére is akár.

A - jellemzően - állami szféra számára fontos, Amerikában már ismert “government cloud” lassan Európába is megérkezik: az ún. AWS European Sovereign Cloud bevezetése jól halad, a első régió Németországban fog elindulni.

Az Amazon CloudWatch Logs immáron automatikus minta analitikákat és anomáliafelderítést is ajánl.

Az Amazon Managed Service for Prometheus már agent nélkül is képes EKS-ből adatokat és metrikákat gyűjteni.

Az Amazon ElastiCache Serverless for Redis és az Amazon ElastiCache Serverless for Memcached szolgáltatások elérhetővé váltak, ezáltal új, szerver nélküli gyorsítótár szolgáltatásokkal bővült az Amazon termékpalettája.

A Cost Optimization Hub szolgáltatással könnyebbé válik a költségoptimalizálás.

Az Amazon S3 Express One Zone egy új, magas teljesítményt nyújtó tárhelytípus, amellyel akár 10x-es teljesítménynövekedés is elérhető az S3 sztenderdhez képest.

Az Amazon Braket Directtel immáron lehetősége van a kutatóknak, hogy előre lefoglaljanak akár dedikált kvantumszámítógépe(ke)t is, ezzel adott esetben megúszva a várakozást. Emellett akár közvetlenül konzultálhatnak is “kvantum specialistákkal”.


Elérhetővé vált a preview-ja az Amazon Aurora Limitless Database-nek, amellyel az adatbázisaink horizontális skálázása válhat lehetségessé, akár több millió írási művelet másodpercenkénti feldolgozásához.

Megjelent az Amazon DynamoDB local 2.0-ás verziója, ami egy helyben futtatható verziója a méltán népszerű adatbázis szolgáltatásnak. Segítségével lokálisan tesztelhetjük a DynamoDB-nkhez kapcsolódó alkalmazásunkat extra költségek nélkül. Emellett inkrementális exportokat is készíthetünk a jövőben S3-ba.

Az IBM Db2-je is elérhetővé vált az RDS-ben.

Az Amazon EBS Snapshots Archive immáron az AWS Backupban is elérhető, ezáltal jelentős költségcsökkentés érhető el, amennyiben megfelelő számunkra snapshotjaink nem azonnali elérése is.

Az Amazon OpenSearch immáron magasabb, akár 16000 IOPS-szal és 1000 MiB/s átviteli sebességgel rendelkező gp3-as volume-okat is támogat, ezáltal a kereső és indexáló funkciók gyorsabbá tehetők, emellett a 2.7-es OpenSearch is választhatóvá vált.

Két újdonsággal bővült az EFS:

  • Replication failback: jellemzően disaster recovery folyamat során lehet számunkra hasznos, amikor szinkronizálni kell különböző EFS volume-okat.
  • IOPS változások: immáron 250000 olvasási, és akár 50000 írási IOPS érhető el fájlrendszerenként.

Az Amazon Lambda akár 12-szer gyorsabban skálázódik.

Az új Amazon WorkSpaces Thin Client segítségével olcsóbbá és hatékonyabbá válik virtuális munkaállomások üzemeltetése.

Ezek a változások és előrelépések még izgalmasabbá teszik az AWS világát, és jelentős pozitív hatást gyakorolnak az iparágra és az ügyfelekre is. A következő negyedévben ismét jelentkezünk a legújabb hírekkel és információkkal az AWS tájáról. Ha érdekelnek a felhő szolgáltatások előnyei és az AWS szolgáltatásai, keress meg minket!

Bejegyzések hasonló témában

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!