2023. november 20.
Cloud

Újdonságok az AWS világából - 2023. harmadik negyedév

Author photo
Tabajdi Péter
DevOps

Az Amazon Web Services (AWS) piacvezető szerepe elsősorban a folyamatos innovációnak köszönhető. A vállalat egyrészt folyamatosan fejleszti és bővíti termékkínálatát, így a felhasználók mindig az aktuális és hatékony megoldások közül választhatnak. Másrészt az AWS figyelemmel kíséri az ügyfelek igényeit, ezáltal gyorsan reagálni is tud ezekre, hogy a felmerülő elvárások okán új és bővített szolgáltatásokat, funkciókat nyújthasson számukra.

Az AWS innovációs tempója időnként kihívást jelenthet, még azoknak is, akik kiemelt partnereként szorosan együttműködnek velük, mint mi is. Ezért fontos számunkra, hogy folyamatosan naprakészen tartsuk magunkat az AWS legfrissebb bejelentéseivel kapcsolatban, mivel az újítások lehetővé teszik számunkra, hogy ügyfeleinket a legmodernebb és legjobb megoldásokkal lássuk el, melyek a versenyképességüket és hatékonyságukat is javítják.

Cikksorozatunk legújabb részében összeszedtük, hogy a mi véleményünk szerint mik voltak a 2023- harmadik negyedév legfontosabb újdonságai AWS fronton.

2023 harmadik negyedévének legkiemelkedőbb hírei

Az Elastic Compute Cloud világába több új instance típus is érkezett:

  • A EC2 P5 instance-ok a a generatív AI és a HPC applikációk számára nyújt kiemelkedő teljesítményt.
  • Az EC2 C7gd, M7gd és R7gd instance-ok AWS Graviton3 processzorral szereltek, ezáltal 25%-kal jobb teljesítményt nyújtanak elődjeiknél.
  • Az EC2 Hpc7a instance-ok akár 192 vCPU-val és 768 GB memóriával is elérhetőek, emellett 300 Gbps-os Elastic Fabric Adapter (EFA) hálózati eszköz biztosítja a rendkívül magas adatátviteli sebességet nagyon alacsony latency mellett.
  • Általánosan elérhetővé váltak az EC2 M7i-flex és M7i, az EC2 C7i, illetve az EC2 M7a instance-ok.
  • A fentieken tól szintén általánosan elérhető lett az Amazon EC2 M2 Pro Mac instances for macOS is, amely átlagosan 35%-kal nyújt jobb teljesítményt az M1-es elődjénél.

Megjelent az Amazon DynamoDB local 2.0-ás verziója, ami egy helyben futtatható verziója a méltán népszerű adatbázis szolgáltatásnak. Segítségével lokálisan tesztelhetjük a DynamoDB-nkhez kapcsolódó alkalmazásunkat extra költségek nélkül. Emellett inkrementális exportokat is készíthetünk a jövőben S3-ba.

Az Amazon OpenSearch immáron magasabb, akár 16000 IOPS-szal és 1000 MiB/s átviteli sebességgel rendelkező gp3-as volume-okat is támogat, ezáltal a kereső és indexáló funkciók gyorsabbá tehetők, emellett a 2.7-es OpenSearch is választhatóvá vált.

Az Amazon CloudWatch már támogatja a Cross-Account Service kvótákat, ezáltal egy/központi helyről tarthatóak szemmel különböző erőforráslimitek akár több AWS accountot illetően. Emellett már regex szűrésekkel is használható a keresés.

Az AWS Backup support for S3 és az Amazon Athena elérhető immáron a következő régiókban is: Spanyolország, Zürich, Melbourne, Hyderabad.

A fenti mellett az AWS Backup cross-account mentési lehetősége is majd’ tucatnyi új régióban elérhető, ezáltal az AWS organizációnkon belül egyszerűbbé válik mentett adataink replikációja.

Az AWS Config 35 új erőforrás típust támogat (#1 és #2), többek között az App Runner, az EC2, a Pinpoint és az S3 szolgáltatásokon belül.

Az Amazon Bedrock általánosan elérhetővé vált, aminek segítségével könnyen építhetünk generatív AI-ra épülő applikációkat foundation modellekkel (FMs).

Jobban védhetővé váltak a CloudFront disztribúciók azáltal, hogy az AWS WAF biztonsági tanácsokkal látják el a felhasználókat a CloudFlare konzolon.

Az Amazon Aurora támogatja a következő, új PostgreSQL verziókat: 15.4, 14.9, 13.12, 12.16 és 11.21, miközben a MySQL 8.0.28 és a 8.0.34 is elérhetővé vált, s mindeközben a 16-os PostgreSQL is már használható preview-ként.

A fentieken túl az Amazon Aurora és RDS kiterjesztett támogatást nyújt a már EoL (en-of-life) státuszban lévő 5.7-es MySQL, illetve 11-es PostgreSQL verziókhoz is.

A Java fejlesztők örömére, az Amazon Corretto 21 immáron általánosan elérhetővé vált.

Az Amazon SES tovább bővítette funkcióinak tárházát, és már minden egyes emailre vonatkozóan biztosítja az érkezési és egyéb historikus adatokat.

Network Load Balancerekkel is használhatóak immáron Security Groupok.

Az App Runner a jövőben támogatja a Bitbucketet is mint forrás repository.

Az AWS CodeBuild a GitHub Actionöket is támogatja, ezáltal egyszerűbbé válhat a termékünk tesztelési, buildelési, piacra juttatási folyamata.

Az Amazon Route 53-be még több TLD (top level domain) regisztrálható, így már összesen 329 domain végződés támogatott.

Az Amazon EKS-ben immáron akár 16-szor több podot is futtathatunk windowsos node-okon, miközben a Karpenter már támogat Windowst is, emellett EFS perzisztens tárhelyek használata könnyebbé vált, és természetesen mind az EKS, mind pedig az EKS Distro támogatja a Kubernetes 1.28-at.

Az Amazon EFS-en elérhető maximális IOPS teljesítmény felső határa 55000-re (1,6-szorosára) nőtt, ezáltal gyorsabbá válhatnak erre épülő különböző szolgáltatásaink.

A Mountpoint for Amazon S3 általánosan elérhetővé vált, amely egy új, nyílt forráskódú fájlkezelő, és segítségével különböző erőforrásainkhoz csatolható fel egy S3 bucket.

Az Amazon Lambda önállóan képes észlelni, majd leállítani a rekurzív hívásokat.

Az AWS Proton új funkcióval bővült: az ún. “deployment history” segítségével jobb rálátást kapunk az élesítéskori eseményekre.

Az Amazon Redshift ML integrálhatóvá vált az Amazon Forecasttal, s ezáltal idősoros adatainkból könnyebben hozható létre és tanítható be az előrejelző modellek.

Az AWS Transfer Family immáron SFTP kapcsolatokat is támogat, mellyel egyszerűbbé válik távoli szervereink és az Amazon S3 közötti biztonságos fájlátvitel.

Az Amazon QuickSightban bemutatásra került az Analysis menü, amellyel minden analízishoz kapcsolódó funkció egy helyre került, ezáltal segítve adataink hatékony áttekintését.

Az Amazon RDS for SQL Serverhez már akár on-premise vagy felhőben futtatott, saját magunk által kezelt Microsoft Active Directory-t (AD) is csatlakoztathatunk.

Elérhetőek az AWS Dedicated Local Zones-ok! A DLZ az AWS-infrastruktúra egy olyan típusa, amely teljes mértékben az Amazon mérnökeinek felügyelete alatt áll. Egy dedikált használatra szánt felhő-erőforrás, aminek fizikai elemeit az általunk meghatározott helyen (például egy helyi adatközpontban) telepítik, hogy a lokális jogi és szabályozási követelmények teljesítése megvalósulhasson. A dedikált helyi zónákat az AWS személyzete üzemelteti.

Az AWS Marketplace bevezette az “önkiszolgáló” megjelenési opciót SaaS termékek esetén, ami által gyorsabbá és frekventáltabbá válhat azok piacra juttatása.

Ezek a változások és előrelépések még izgalmasabbá teszik az AWS világát, és jelentős pozitív hatást gyakorolnak az iparágra és az ügyfelekre is. A következő negyedévben ismét jelentkezünk a legújabb hírekkel és információkkal az AWS tájáról. Ha érdekelnek a felhő szolgáltatások előnyei és az AWS szolgáltatásai, keress meg minket!

Bejegyzések hasonló témában

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!