2023. október 1.
Cloud

Újdonságok az AWS világából - 2023. első és második negyedév

Author photo
Kovács Máté
Cloud Engineer

Ez a cikk eredetiben a Cheppers honlapján jelent meg.

Az Amazon Web Services (AWS) piacvezető szerepe elsősorban a folyamatos innovációnak köszönhető. A vállalat egyrészt folyamatosan fejleszti és bővíti termékkínálatát, így a felhasználók mindig az aktuális és hatékony megoldások közül választhatnak. Másrészt az AWS figyelemmel kíséri az ügyfelek igényeit, és gyorsan reagál, hogy új képességekkel és szolgáltatásokkal szolgálhassák ki azokat.

Az AWS innovációs tempója időnként kihívást jelenthet, még azoknak is, akik kiemelt partnereként szorosan együttműködnek velük, mint mi is. Ezért fontos számunkra, hogy folyamatosan naprakészen tartsuk magunkat az AWS legfrissebb bejelentéseivel, mivel az újítások lehetővé teszik számunkra, hogy ügyfeleinket a legmodernebb és legjobb megoldásokkal lássuk el, amelyek a versenyképességüket és hatékonyságukat is javítják.

Cikksorozatunk legújabb részében, összeszedtük, hogy a mi véleményünk szerint mik voltak a 2023-as első és második negyedév legfontosabb újdonságai AWS fronton.

2023 első negyedévének legkiemelkedőbb hírei

Virtuális számítógépeket az Amazon EC2 szolgáltatáson keresztül futtathatunk a felhőben. Újdonság, hogy:

Megjelent a Lightsail for Research, amivel olyan szoftvereket indíthatunk el a felhőben néhány kattintással, minta Scilab, RStudio vagy a Jupyter.

Az Amazon Aurora MySQL-Compatible Edition támogatja a Microsoft Active Directory-s autentikációt.

Az AWS Glue 4.0-val már streaming adatokon is végezhetünk ETL műveleteket.

Megjelent az Amazon Quicksight SDK 2.0, amiben a host alkalmazások és a beágyazott dashboard-ok közötti kommunikációt fejlesztették.

Az S3 Object Lambda beállítható Cloudfront disztribúciók forrásának.

Az Amazon S3 idén januártól automatikusan titkosítja az összes új object-et.

Bejelentették az Amazon DataZone előzetesét. Ez egy olyan adat menedzsment szolgáltatás, amely lehetővé teszi adatok katalogizálását, elemzését és megosztását szervezetek között biztonságos és átlátható módon.

Amazon RDS Custom alatt is elérhetőek az új General Purpuse gp3 tároló kötetek.

Az AWS Well-Architected Tool bejelentette a konszolidált riportokat és a fejlesztett keresés funkciót, amelyek segítségével a felhasználók könnyebben azonosíthatják, hogy milyen területek jelentenek kockázatokat.

Az Amazon Neptune bejelentette a graph-explorer-t, ami egy nyílt forráskódú vizuális eszköz low-code felhasználóknak.

Az AWS Network Firewall támogatja az IPv6-ot.

Az Amazon Connect elérhetővé teszi a hosszan tartó chat-eket, így a felhasználók folytatni tudják a már megkezdett társalgásukat, anélkül, hogy el kelljen ismételni az addig elhangzottakat.

Megjelent a Porting Advisor Gravitonhoz. Ez egy nyílt forráskódú parancssori eszköz, ami elemzi a forráskódot, felgyorsítja és támogatást nyújt a Graviton-alapú gépekre való átállásban.

Elérhetőek az Amazon által nyújtott folyamatos IPv6 CIDR blokkok /52-től /40-ig terjedő méretekben.

Az Amazon MemoryDB for Redis -hez is elérhető a 99.99%-os Service Level Agreement (SLA).

Amazon Sagemaker-ben privát Docker registry-ben tárolt image-ket is használhatunk már modellek tanításához.

Az AWS CloudTrail Lake támogatja események betöltését nem AWS-es forrásokból is.

2023 második negyedévének legfontosabb hírei

Megnyílt az AWS első irodája Magyarországon, Budapesten.

Virtuális gépeket az Amazon EC2 szolgáltatáson keresztül futtathatunk a felhőben. Újdonság, hogy:

Az AWS Service Catalog támogatja a Terraform open source-ot, így könnyebben megoszthatóak, menedzselhetőek és rendszerezhetőek a Terraform konfigurációk AWS-en belül.

Az Amazon S3 mostantól minden új bucketre alapértelmezetten alkalmaz 2 security best practice-t. Bekapcsolja az S3 Block Public Access-t és kikapcsolja az S3 access control lists-t (ACL).

Már Multi-AZ módon is futtathatunk RDS Custom for SQL Server adatbázisokat.

Elérhető az Amazon CodeWhisperer, egy AI által támogatott, programozást segítő, forráskód generáló eszköz.

Az Amazon GuardDuty folyamatosan tudja monitorozni a Lambda function-ök felé érkező kéréseket hálózati logokon keresztül.

Elérhető az Amazon CodeCatalyst, egy egységes szoftver, ami segít, hogy a lehető leggyorsabban lehessen alkalmazásokat build-elni és deploy-olni AWS-re.

Bejelentették az AWS DataSync Discovery-t, ami az on-premise-ről AWS-re való migrációt gyorsítja fel és egyszerűsíti le.

Az Amazon RDS támogatja a legújabb Graviton3-alapú M7g és R7g gépeket.

Elérhető az AWS Verified Access, amely vállalati szoftverek elérését teszi lehetővé biztonságosan, VPN használata nélkül.

Sagemaker modelleket már deploy-olhatunk AWS gyorsító kártyákkal ellátott inf2 és ml.trn1 gépekre is.

Az Amazon SageMaker Canvas-ban készített modelleket használatba helyezhetjük akár egyetlen kattintással, illetve újratrainelhetjük ezeket a modelleket és automatikusan új előrejelzéseket készíthetünk új adatok beérkezésekor.

Az Amazon MemoryDB for Redis támogatja az IAM autentikációt.

Elérhető a Private Access to the AWS Management Console, amellyel a konzolhoz való hozzáférést köthetjük szigorúbb szabályokhoz.

Bejelentették az Amazon Aurora I/O-Optimized-ot, I/O intenzív workload-okhoz.

Az AWS nyílt forráskódúvá tette a Cedar leíró nyelvet és motort, amely lehetővé teszi hozzáférések definiálását kódban. Elérhető a Cedar-t használó Amazon Verified Permissions, egy alkalmazások jogosultságának a menedzselését segítő service.

Amazon Cloudfront-on mostantól egyetlen kattintással engedélyezhetünk alapvető AWS WAF szabályokat.

Az AWS Application Discovery Service Agentless Collector támogat on-premise adatbázisokat is.

Az AWS Database Migration Service már serverless módon is elérhető.

Elérhető az Amazon Security Lake, ahol egy központi helyen gyűjthetünk és kezelhetünk minden, biztonsággal kapcsolatos adatot.

Az AWS Glue Data Quality folyamatosan monitorozza a data lake-ek és data pipeline-ok adatainak minőségét. A Glue for Ray pedig segít a Python job-ok skálázásában.

AWS Signer segítségével mostantól ellenőrizhetjük és aláírhatjuk az Elastic Container Registry-ben (ECR) tárolt image-eket.

AWS Cloudtrail Lake-ben leállíthatjuk, illetve elindíthatjuk az adatok betöltését akár meghatározott időpontokban is, így gyűjthetünk eseményeket egy bizonyos időszakra leszűkítve anélkül, hogy töröljük majd újra kreáljuk a tárolót.

Az Amazon Redshift Serverless támogatja a lekérdezések időzítését, valamint a Single sign-on-t (SSO) Identity Provider-el (IdP).

Bejelentették az AWS Payment Cryptography-t, amely a kriptografikus műveleteket támogatja fizetést feldolgozó alkalmazások körében.

Elérhetó az AWS Database Encryption SDK for Amazon DynamoDB előzetese, amely lehetővé teszi a kliens oldali titkosítást DynamoDB workload-ok esetén.

Megjelent a CodeGuru Security előzetese, amely gépi tanulást használva keres sebezhetőségeket a programkódban.

Well-Architected-en belül létrehozhatunk profilokat, hogy a review-kat az üzleti célokhoz igazíthassuk.

Amazon SageMaker Feature Store-ban már adatokatból is készíthetünk feature-öket.

Bejelentették az AWS AppFabric-ot, amellyel software-as-a-service (SaaS) alkalmazásokat kapcsolhatunk össze biztonsági eszközökkel és egy központi helyen kezelhetjük ezeket.

Ezek a változások és előrelépések még izgalmasabbá teszik az AWS világát, és jelentős pozitív hatást gyakorolnak az iparágra és az ügyfelekre is. A következő negyedévben ismét jelentkezünk a legújabb hírekkel és információkkal az AWS tájáról. Ha érdekelnek a felhő szolgáltatások előnyei és az AWS szolgáltatásai, keress meg minket!

Bejegyzések hasonló témában

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!