2023. október 1.
Cloud

Újdonságok az AWS világából - 2022. első negyedév

Author photo
Bene Ádám
Cloud engineer

Ez a cikk eredetiben a Cheppers honlapján jelent meg.

A piacvezető Amazon Web Services (AWS) sikerét elsősorban a folyamatos innovációnak köszönheti. Egyrészt folyamatosan új termékeket fejlesztenek, másrészt reagálva a felhasználói igényekre bővítik az elérhető szolgáltatások képességeit. Ezt a tempót néha még úgy is nehéz követni, hogy az AWS kiemelt partnereként minden nap velük dolgozunk, ezért mi folyamatosan figyeljük a legújabb bejelentéseket. Negyedévente megjelenő cikksorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy magyar nyelvű olvasóink számára készítünk összefoglalót az elmúlt időszak legfontosabb híreiről a AWS világából.

Az AWS Fargate és AWS ECS már gyorsabban skálázható - az AWS Fargate egy kiszolgáló nélküli számítási felhőszolgáltatás, ami ECS-t (Amazon Elastic Container Service) vagy EKS-t (Amazon Elastic Kubernetes Service) használ. A csapat idén befejezett számos fejlesztése lehetővé teszik, hogy az alkalmazások akár 16-szor gyorsabban skálázódjanak, könnyítve ezzel az alkalmazások nagy léptékű fordítását és üzemeltetését Fargate-en.

Megnyitották a jelentkezést az AWS Mesterséges Intelligencia és Gépi Tanulás ösztöndíj programjára. A program idén nyáron indul, célja az alulreprezentált középiskolai és egyetemi hallgatók segítése a gépi tanulás alapkoncepciónak megértésében és hogy felkészítse őket MI- és GT-orientált karrierjükre.
A program az AWS DeepRacer Student-et használja.

Az Amazon EC2 már alapértelmezetten helyreállítja példányait. Ha a példány ’impaired’ státuszba kerül hardverhiba miatt, az EC2 automatikusan helyreállítja azt, javítva ezzel annak elérhetőségét. Az automatikus helyreállítás egy másik hardverre költözteti a példányt, újraindítás közben megtartva annak azonosítóját, privát IP címét, elasztikus IP címét és metaadatait.

Az AWS Lambda már 10 GB ideiglenes tárhelyet támogat az eddigi 512 MB helyett. A nagyobb fájlokat eddig sokszor más tárhelyekről – pl. Amazon S3 – kellett betöltenie egy Lambda funkciónak az ideiglenes tárhelyre, ami jelentős memóriafogyasztással, ezáltal költséggel járt.
Ez az újítás alkalmassá teszi az AWS Lambdát könnyebb ETL (kinyerés, átalakítás és betöltés) és gépi tanulás jellegű feladatokra is. Ezen túl a szolgáltatás már lehetővé teszi egy Lambda réteg frissítését az összes vagy több önkényesen választott funkcióban.

Elindult az Amazon CloudFront Ready program, AWS partnereknek. Az Amazon CloudFront Ready partnerei segítenek betartatni az AWS legjobb gyakorlatait, optimalizálni a kliensek CloudFront használatát, egyéni igényekre szabva.

Elérhető Amazon GameSparks előnézeti módban. Ez egy kiszolgáló nélküli felhőszolgáltatás, amely megkönnyíti a játékfejlesztők munkáját azzal, hogy úgy tesztelhetnek módosításokat játékok backendjén, hogy nem kell foglalkozni az ezekhez szükséges kiszolgálókkal és infrastruktúrával. A szolgáltatás integrált a Unity motorral.

Új szolgáltatás az Amazon Connect Forecasting, Capacity Planning, and Scheduling – Ez a szolgáltatás ügyfélszolgálati központok számára készít előrejelzéseket gépi tanulás felhasználásával, megkönnyítve ezzel a munkaszervezés optimalizálását. Egyelőre előnézeti módban érhető el.

Az AWS Proton már támogatja Terraform Open Source-t. Ez lehetővé teszi Proton sablonok készítését Terraform modulok használatával.

Az AWS App Runner már támogatja az AWS X-Rayt. (Az App runner az AWS webalkalmazásokra optimalizált kiszolgáló nélküli platformja.
Az X-Ray pedig megkönnyíti az AWS-en futó alkalmazások hibakeresését az által, hogy végponttól-végpontig nyomon követ egy kérést.)

Végül fontos hír, hogy elérhető az Aurora Serverless v2. Az előző verzióhoz képest ez jelentős újításokat vezet be; az új verzió már támogat minden Aurora funkciót - mint például a Global Database -, valamint az automatikus skálázás néhány ezredmásodpercenként történik és sokkal granulárisabban – 0.5 ACU-s léptékkel.

Ezek voltak az elmúlt negyedév legfontosabb bejelentései. Időszakonként jelentkezünk a legújabb hírekkel és információkkal az AWS tájáról. Ha érdekelnek a felhőszolgátatások előnyei és az AWS szolgáltatásai, keress meg minket!

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!