2024. augusztus 21.
DevOps

Istio Service Mesh dióhéjban

Author photo
Devertix
Team

Tavalyi Kubernetes-webináriumunk előadásai közül most Boros Györgyét foglaltuk össze cikkünkben.

A Service Meshtől az Istio-ig

A Service Mesh olyan, speciális célra dedikált infrastruktúraréteg, amely lehetővé teszi a különböző mikroszolgáltatások (micro service-k) közötti kommunikációt. Ezt proxyk segítségével lehet kontrollálni, monitorozni.

A 2017-ben, a Google, az IBM és a Lyft által létrehozott Istio egy nyílt forráskódú, a service meshek problémájára kiváló megoldást nyújtó platform, méghozzá a következő területeken: monitoring, traffic controll, security, split testing vagy canary development.

Gyuri bemutatta az Istio architektúrájának két fő részét – a data plane-t és a control plane-t – és elmondta mindkét rész funkcióját. Az előző fő komponense az envoy proxy, amelyet egy Kubernetes-podban a konténereink mellett telepítünk, és installáció után a konténerek ezen keresztül tudnak kommunikálni egymással vagy a világgal. A control plane egy konfiguráció-disztribútor, amelyben mélyebbre ásva kollégánk bemutatta három összetevőjének funkcióit.

Az Istio telepítése és előnyei

Kollégánk egy egyszerű példát hozott arra, hogy két konténer közötti adatlekérés mennyivel fejlettebb az Istio használatával. Az Istio telepítése könnyű, munkatársunk négy lépésben vázolta, mire kell figyelnünk ezzel kapcsolatban, illetve kódrészletek bemutatásával demonstrálta a telepítés utáni tennivalókat és következményeket – különös tekintettel az envoy proxyra.

Az Istio legnagyobb haszna, hogy erőteljes és kifinomult service mesh platformként jól integrálható a Kubernetesbe is. A monitoringja helyes beállításával a kód „túrása” nélkül a problémák okai könnyen kideríthetők, ráadásul a fejlesztők és DevOps mérnökök munkáját tökéletesen összehangolja.

Kattints a videóra, és nézd meg a teljes előadást!👇


Bejegyzések hasonló témában

kubernetes

Mi is az az ArgoCD? Miért érdemes használnunk Kubernetes környezetbe történő deployment esetén a "hagyományos" CI/CD megoldásunk helyett? Hogyan működik pontosan és mik az előnyei más megoldásokhoz képest? Miért lehet érdemes kiváltanunk vele akár a GitLabba, akár más verziókezelőnkbe épített CD megoldásunkat? Miért és mitől lesz az ArgoCD-t használva hatékonyabb mind a cégünk, mind pedig a fejlesztőcsapatunk? Ezekre a kérdésekre most mind választ kapsz Tabajdi Peti Cloud Engineer-től, miközben a GitOps alapvetései is szóba kerülnek.

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!