2024. szeptember 10.
DevOps

EKS klaszter AWS-ben

Author photo
Devertix
Team

A 2018-ban debütált Elastic Kubernetes Service (EKS) termék leegyszerűsíti a Kubernetes klaszterek telepítését és kezelését, mivel az AWS gondoskodik a Kubernetes vezérlősíkjának (control plane) üzemeltetéséről és karbantartásáról. Erről és az ezzel kapcsolatos érdekességekről, hasznos tudnivalókról beszélt előadásában Ijjas Viktor, az AWS magyarországi disztribútorának, az Ingram Micro Magyarország Kft.-nek a munkatársa. Rövid kedvcsináló következik, a cikk végén pedig meg lehet nézni a teljes előadást is.

Az EKS fejlődéstörténete

Ijjas Viktor tavalyi előadásában elmondta, hogy az EKS fejlődése töretlen: 2023-ra közel háromszorosára nőtt az EKS szervizelésre kijelölt AWS-régiók száma, illetve egyre több AWS-szolgáltatáshoz adják hozzá az EKS-t. Kezdetben például még mini szekrényeket kellett lokálisan működtetni ezért, ma már akár AWS Snowball is elég ehhez.

Futtatási módok

A rövid előadásból kiderült, hogy virtual machine-en és Fargate szolgáltatáson is futtathatjuk az EKS-t. Előzőnél többféle VM-típusból választhatunk, és a fizetési mód is kétféle lehet.

Áramszünet? Kizárva!

Az EKS egyik előnye – a skálázhatóság és a több AWS-integráció mellett – abban rejlik, hogy az EKS menedzselt szolgáltatásai szépen szét vannak osztva úgynevezett Availibity Zónákba. Egy adatközpont-leállás vagy áramszünet esetén így nem áll meg az EKS klaszter, hanem tovább működik egy másik zónában.

A teljes, negyedórás előadás megtekintéséhez indítsd el ezt a videót:

Bejegyzések hasonló témában

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!