2024. július 31.
DevOps

Automata klaszter és alkalmazás skálázhatóság, Karpenter

Author photo
Devertix
Team

Érdemes felfrissíteni a tudásunkat: éppen ezért foglaljuk össze a mintegy fél évvel ezelőtti kubernetes webináriumunkon elhangzott, kollégánk, Mezei Dani által tartott előadását.

A Karpenter előnyei

Miért hasznos a Karpenter, és az általa biztosított automatikus skálázás lehetősége? Segítségével elsősorban a teljesítményt optimalizálhatjuk. Ez ugyanis lehetővé teszi a rendszer számára, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a változó terheléshez. Amikor a terhelés növekszik vagy csökken, a rendszer ehhez igazítja az erőforrásokat is.

Mivel nem a csúcsidőszakhoz kell méretezni a rendszert, ezért a flexibilitás egyben költségoptimalizálást, a „csak-annyit-fizetsz-amennyit-felhasználsz” elvét is jelenti. Az automatikus skálázás másik pozitív következménye a változó körülményekhez dinamikusan alkalmazkodó infrastruktúra kialakítása, a mindig optimális kapacitással dolgozó rendelkezésre állás megléte. Ez emberi részről egyszerűbb kezelést, és ha kell, gyors, automatikus beavatkozást von maga után.

Demo: terheléses teszt

Kollégánk be is mutatta, mi történik a Karpenterben, ha extra erőforrásra van szükség: a rendszer érzékeli az igényt, és plusz csomópontokat (client servereket) ad hozzá a meglévőkhöz. A Karpenterben lehetőségünk nyílik a taint-elésre is, vagyis finomhangolható irányítást nyújt a podok ütemezéséhez és futtatásához a különböző csomópontokon. Ezzel a módszerrel pontosan meghatározható, hogy mely podok milyen csomópontokon futtathatók, így növelve a rendszer rugalmasságát és megbízhatóságát.

A teszt leállításánál szépen látható a visszaskálázódás is.

Tanulságként kiderült az is, hogy a konfigurációk helyes beállítása segít a költségmegtakarításban, illetve élesben a példaként bemutatottnál is finomabban, lépcsőzetesebben történik az erőforrások skálázása.

Kattints a videóra, és nézd meg a teljes előadást!

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!