2024. július 19.
AI / GenAI

AI-lehetőségek az üzleti gyakorlatban

Author photo
Devertix
Team

2024. június 20-án négy előadás hangzott el az AWS-sel közösen szervezett, Generatív AI megoldások az üzleti világ kihívásaira című rendezvényünkön. Ebben a posztban az Alvicom előadásának legizgalmasabb megállapításait foglaltuk össze.

„How I Learned to Stop Worrying and Love the AI”


A fenti mondat – egy legendás, 1964-es filmszatíra címének parafrázisa – jól leírja az előadás legfőbb tanulságát. Eszerint a GenAI-eszközök már itt vannak velünk, és a fejlesztésben rendkívül hasznosak: megkönnyítik és felgyorsítják a munkát, valamint elgondolkodtatnak arról is, hogyan fogunk dolgozni a közeljövőben.


A GenAI az új munkatársunk


Az Alvicom előadásában először mérnöki megközelítésben ismertük meg az AI egy lehetséges meghatározását, és az AI-szoftverek esetében az input és output jelentette különbséget. Elhangzott, hogy alapvetően ma négyféle feladatra tudjuk hatékonyan igénybe venni az AI-t, és erre kaptunk is példákat: automatizálásra az üzleti folyamatokban, optimalizálásra és prediktálásra ipari környezetben, illetve – és
számunkra ez a legérdekesebb – generálásra a szoftverfejlesztési folyamatban. A rendezvény tematikájához kapcsolódóan természetesen szóba kerültek az Amazon AI-eszközei, például az Amazon Bedrock, a Lambda és az Amazon Q Developer is.


Elképesztő lehetőségek


Az előadó két évtizedes fejlesztői tapasztalatával a háta mögött mutatta be, mennyire sokrétű feladatok elvégzésére képes a Claude 3 foundation modelljére épülő Amazon-megoldás. A közönség az előadóval együtt egyszerre megdöbbenve és lenyűgözve figyelte a GenAI lehetőségeit. Az esettanulmányok alapján ugyanis látható, hogy az AI a szoftverfejlesztésben többek közt a következőkre képes:

- product ownerként, business analystként hierarchikus, részletes product backlog elkészítésére,

- az ezt megvalósító szoftverfejlesztési project emberi erőforrásainak
becslésére,

- a szoftver megtervezésére,

- mermaid-ben megjeleníthető uml adatmodell fájl generálására,

- egy regisztrációs folyamatban a frontendet kiszolgáló backend REST-
interfészek megtervezésére, ehhez OpenAPI-leírók elkészítésére.

Hogyan tovább, GenAI?


Az előadó külön kitért az Amazon Q Developer kódolást megkönnyítő lehetőségeire, funkcióira is. Ilyen például, hogy az IDE-be beépülő Q Developer a projekt saját forráskódját is figyelni tudja a generáláskor, miközben a csetelés lehetősége végig a rendelkezésünkre áll.


A bemutató utáni kérdezz-felelekben az Alvicom munkatársa a rendszer
működésének gyorsaságát hangsúlyozta. Szóba került az is: vajon hogyan alakulhat majd a junior developerek karrierje, ha a Q Developerhez hasonló segítségekkel egyre inkább élni fognak a fejlesztők?


A jövő így egyre izgalmasabb területnek tűnik, de mindenkinek magának kell felfedeznie a nagy nyelvi rendszerekre épülő, szoftverfejlesztést segítő GenAI-eszközök optimális használatát.

Nézd vissza az egész előadást:

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!