80 minutes of Kubernetes: Felhő architektúrák és automatizált DevOps gyakorlatok

Üdvözlünk az AWS Lounge Hungary webinar sorozatán!

Időpont: 2024. január 23. 18:00 - 19:20

Helyszín: Online

kubernetes

A rendezvény házigazdái:

aws
devertix
ingram

Üdvözlünk az AWS Lounge Hungary online meetup-sorozatán!

Az AWS, illetve szakmai partnerei, a Devertix és az Ingram Micro által szervezett előadás sorozat célja, hogy sallangoktól mentes, 100%-ban szakmai előadásokkal támogassa az AWS-sel már foglalkozó és a felületek iránt még csak érdeklődő hazai szakembereket is. Nem titkolt célunk az sem, hogy a résztvevőinket valódi, egymást segítő közösségbe kovácsoljuk.
AWS Lounge Hungary meetup-sorozat időről időre elhozza az AWS újdonságait, igyekszik testközelbe hozni az AWS szolgáltatás-portfóliójában már elérhető megoldásokat, azok gyakorlati alkalmazását külső szakemberek segítségével, illetve olyan 3rd party szolgáltatásokat is, melyek hozzájárulnak a professzionális felhőhasználathoz.

Sorozatunk mostani, második állomásán az AWS-ben már elérhető Kubernetes megoldásokat vesszük nagyító alá. Bemutatjuk az AWS EKS klaszterek rejtelmeit, ismerd meg a GitLab CI/CD és az Argo CD deploy funkcióit, mélyülj el az Istio Service Mesh világában, és fedezd fel az automatikus alkalmazás- és klaszterskálázás izgalmas dimenzióit.

Az ingyenes webinarra regisztrálók hozzáférnek majd az online közvetítésünkhöz, ahol élőben, tökéletes minőségben, a prezentációk bevágott képével lesz követhető az esemény. Sőt, kérdezni is lehet az előadóinktól!

A zárt közvetítés YouTube linkjét a rendezvény előtti napon küldjük ki a regisztrált résztvevőknek, számukra a meetup felvételről is visszanézhető lesz!

Programok:

Előadó-
Ijjas Viktor
IAAS Solutions Architect-Ingram Micro

Több mint 20 éve dolgozom az IT különböző területein (Service Delivery, Project Management, Architecture), ebből az utóbbi 3 évben felhős környezetben, mint AWS Solutions Architect.

EKS klaszter AWS-ben

Amazon EKS rövid áttekintése az architectúra, biztonság és menedzselhetőség szempontjából.

Előadó-
Tabajdi Péter
Cloud Engineer-Devertix IT Zrt

2013-ban kezdtem dolgozni rendszergazdaként majd később cloud engineer-ként a Cheppers-ben. Idén ősztől a Devertix csapatában folytattam ezt a munkát. A kezdetektől AWS-alapú felhőszolgáltatásokat és a hozzájuk kapcsolódó CI/CD rendszereket tervezünk, fejlesztünk, illetve infrastruktúrát építünk és támogatunk.

Gitlab build + Argo CD Deployment

Mi is az az ArgoCD? Miért érdemes használnunk Kubernetes környezetbe történő deployment esetén a "hagyományos" CI/CD megoldásunk helyett? Hogyan működik pontosan és mik az előnyei más megoldásokhoz képest? Miért lehet érdemes kiváltanunk vele akár a GitLabba, akár más verziókezelőnkbe épített CD megoldásunkat? Miért és mitől lesz az ArgoCD-t használva hatékonyabb mind a cégünk, mind pedig a fejlesztőcsapatunk? Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk az előadásból, miközben a GitOps alapvetései is szóba kerülnek.

Előadó-
Boros Gyuri
DevOps Engineer-Devertix IT Zrt

15 éve dolgozom az IT területen. Rendszergazdából váltam hálózati mérnökké, majd néhány év data center közelében eltöltött év alatt magával ragadott az automatizálás. Most már közel 6 éve foglalkozom infrastruktúra és hálózat automatizálással.

Istio Service Mesh dióhéjban

Bemutatom az Istio komponenseit, a feladatát és működését.

Továbbá azt, hogy miként érdemes implementálni Kubernetes környezetben.

Előadó-
Mezei Dani
DevOps Engineer-Devertix IT Zrt

2021-től kezdődően segítem a DevOps Ház munkáját, melyet továbbra is folytatok immáron a Devertix színeiben. Eleinte rendszergazda, valamint operator szerepkört töltöttem be az MBH banknál. 2023 júliusától, azonban már, mint SRE Platform Infrastruktúra építő veszek részt a napi folyamatokban. Mindemellett, EKS szintű alkalmazás megoldások szállításával segítem a fejlesztők munkáját (SSO, CI/CD, Git, Monitoring, Tracing, Logging stb.).

Automata alkalmazás és klaszter skálázhatóság, Karpenter

Automata Cluster és alkalmazás skálázásról fogok beszélni, elmondom miért hasznos, illetve felvázolom a működését. Cluster skálázásban a Karpenter lesz a fő téma, ahol bemutatom magát az alkalmazást, az elméleti működését, illetve be is mutatom hogyan működik a gyakorlatban egy demo keretében. Ezután kitérek az alkalmazás skálázásra is (KedaCore ObjectScaler), ahol szintén elmondom majd hogyan áll össze egy ilyen rendszer, illetve mik kellenek a működéséhez. Majd ezt is megmutatom hogyan használható a gyakorlatban.

AWS book

AWS Cloud Computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!